Nederlandse Kring van Tekenaars en Berenice Witsen Elias, beelden

EXPOSITIE

Aanvang: zondag 11 februari, 2018 tot zondag 8 april, 2018

In de expositieruimte van het Rosa Spier Huis zijn vanaf 11 februari beelden te zien van de Amsterdamse beeldhouwster Berenice Witsen Elias en tekeningen van een aantal leden van de Nederlandse Kring van Tekenaars. De feestelijke opening vindt plaats op zondagmiddag om 15.30 uur, waarbij het openingswoord zal worden uitgesproken door Helen Schretlen, lid van de tentoonstellingscommissie, waarna Gro Rapstad, piano en Chris Lansdorp, fluit een muzikaal optreden verzorgen. De tentoonstelling loopt tot en met 8 april en is iedere dag te bezichtigen tussen 10.00 uur en 16.00 uur. De tentoongestelde kunst is, zoals altijd, ook te koop.

Witsen Elias, metalen zijn interessant
Berenice Witsen Elias (Utrecht 1951) volgde haar opleiding aan de Amsterdamse Rietveld Academie en was al vroeg geïnteresseerd in metalen. Ze ging bij een smid werken, want dat was haar richting. ‘Ik ben geen hakker, ook niet in hout’, zegt ze zelf. ‘Het ambachtelijke, het ijzer smeden, het vervormen van metalen, daar houd ik van. Als het ijzer door de hitte zo zacht als boter is, diep rood moet het dan zijn. Zilver daarentegen moet blozen bij warmte!’ Met liefde en passie spreekt Witsen Elias over haar metalen. Het is precisiewerk, want als het metaal niet goed verhit is, breekt het. Met haar beelden wil ze een boodschap uitdragen, iets vertellen. Haar werk is abstract maar bevat ook figuratieve elementen. Taal maakt er soms onderdeel van uit. Op de tentoonstelling is een uil te zien die staand op een koperen strip de tekst ‘Onderweg naar wijsheid’ heeft meegekregen. Het kijken naar de beelden van Witsen Elias is als een ontdekkingstocht, je moet op zoek naar het beeldverhaal en naar de gebruikte materialen. Naast haar autonome werk, maakte ze beelden in opdracht, zoals voor de Bob den Uyl Prijs, de Joris Ivens Award en de Joke Smit Prijs.

Naar de waarneming
De Nederlandse Kring van Tekenaars, die in de jaren veertig van de vorige eeuw werd opgericht, heeft als uitgangspunt de tekening als autonoom kunstwerk onder de aandacht brengen door middel van exposities en publicaties. Nadat het een aantal jaren stil was geweest, is de kring met ruim 30 leden geruime tijd weer actief en heeft er een uitbreiding plaatsgevonden van nieuwe tekenaars. Op de tentoonstelling is een grote variatie in stijlen te zien, zowel figuratief als abstract waarbij merendeels de zichtbare wereld het uitgangspunt is.
Voor de tentoonstelling hebben zeventien leden een keuze gemaakt uit hun werk, zodat het kijken en vergelijken een spannende aangelegenheid is. Want natuurlijk zijn de tekeningen heel verschillend. Behalve dat ieder zijn eigen handschrift heeft, is er een grote diversiteit aan tekentechnieken. In het Rosa Spier Huis wordt duidelijk dat tekeningen evenals beelden als zelfstandige kunstwerken naast elkaar een boeiende expositie opleveren.

Wilt u ook komen?

zondag 11 februari, 2018, uur


Bekijk ook