Paul Overhaus, schilderijen, gouaches en kleine objecten

EXPOSITIE

Aanvang: zondag 15 oktober, 2017 tot zondag 3 december, 2017

Opening op zondag 15 oktober, 15.30 uur

Lees meer

Zondag 15 oktober opent in het Rosa Spier Huis de solo-tentoonstelling met werk van de schilder Paul Overhaus (Amsterdam 1935-2014). Wouter Overhaus, zoon van de schilder, zal een inleiding houden waarna er een muzikaal optreden is van Hilin Düyü, zangeres. Bezoekers zijn van harte welkom om de opening van de tentoonstelling bij te wonen, deze vindt plaats op 15 oktober en start om 15.30 uur. De tentoonstelling loopt tot en met 3 december en is iedere dag te bezichtigen tussen 10.00 uur en 16.00 uur. De tentoongestelde kunst is ook te koop.

Ruimte
‘De schoonheid van dit land is de grote horizontaliteit, de monumentaliteit, het opgeruimde en vooral het voorname’ is een uitspraak van de schilder zelf. Er spreekt zijn grote liefde voor het landschap uit. Hij woonde in Edam, in het schilderachtige dorp, dat omgeven is door het weidse polderlandschap. Maar ook de zee speelde in zijn schilderijen een belangrijke rol. Overhaus: ‘Terugkijkend kan ik constateren dat mijn fascinatie voor de zee, het wad, de duinen en de wolkenluchten de basis vormt voor de vormentaal van al mijn werk’. Door de lage horizon zijn deze werken vaak meer lucht-landschappen dan zee-landschappen. Voor de atmosfeer van de Hollandse luchten gebruikte Overhaus steeds vaker pastelkleuren. ‘Ruimte’ is overal voelbaar, en is vaak groots en overweldigend. Een groot deel van de tentoonstelling is aan deze ‘weidse’ landschappen gewijd.

Veelzijdig
Daarnaast maakte hij portretten, stadsgezichten, een enkele figuurstudie, interieurstukken en illustraties bij gedichten. Overhaus was een veelzijdig kunstenaar, want hij ontwierp ook stoffen, behang en glas-in-lood. Voor wie goed naar zijn schilderijen kijkt, ontdekt zijn fascinatie voor het lineaire. ‘Het tekenen zat mij in het bloed’ zou hij later als volwassen man over zijn kindertijd zeggen. Na een jaar studie aan de Rijksnormaalschool, toen gevestigd in de Teekenschool van het Rijksmuseum, werd hij toegelaten tot de Amsterdamse Rijksakademie, waar hij later ook zou lesgeven. Docenten als Charles Roelofsz en Paul Grégoire brachten hem de basis van het ruimtelijk denken bij.

Wilt u ook komen?

zondag 15 oktober, 2017, uur