Tentoonstellingen

Tekstgrootte:   - +


Wim Jonkman, steendrukken en gemengde technieken
zondag 09 april t/m 04 juni 2017

Zondag 9 april opent in het Rosa Spier Huis een nieuwe tentoonstelling, met werk van kunstenaar en lithograaf Wim Jonkman. De solotentoonstelling omvat zijn kleurrijke 'beelden met een verhaal', vaak in grote formaten, want Jonkman gebruikt voor zijn litho's het liefst grote lithostenen. Zoals gebruikelijk wordt de openstelling van de tentoonstelling voor publiek gemarkeerd met een feestelijke bijeenkomst. Voor deze bijzondere gelegenheid geeft harpiste Marleen de Bakker een optreden. Zij won diverse prijzen bij concoursen en treedt regelmatig op in solorecitals en met orkest.

Bezoekers zijn van harte welkom om de opening van de tentoonstelling bij te wonen, deze vindt plaats op 9 april en start om 15.30 uur. De tentoonstelling loopt tot en met 4 juni en is iedere dag te bezichtigen tussen 10.00 uur en 16.00 uur. De tentoongestelde kunst is ook te koop.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Raadselachtige wereld
Wie de tentoonstelling bezoekt, maakt kennis met Jonkmans 'raadselachtige wereld'. In zijn werk neemt hij een loopje met het platte vlak. Doorkijkjes, spiegelingen, labyrintische ruimtes vullen het beeld. Jonkman: 'Door onze selectieve waarneming zien wij slechts een klein deel van alles wat binnen ons blikveld valt. Als gevolg daarvan heeft het door ons waargenomene een fragmentarisch, collageachtig karakter. Onze hersenen transformeren één en ander, langs associatieve weg, tot een, voor ons gevoel, homogene "Umwelt"'. Deze wereld tracht Jonkman vorm te geven en stelt daarmee het waargenomene ter discussie.

De kunstenaar
Na een opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie en een postacademische studie aan de École des Beaux Arts in Parijs vestigde Jonkman (1947) zich in het uiterste noorden van de provincie Groningen. Hij werd docent aan de Academie Minerva en op een verlaten stukje Nederland zette hij steendrukkerij Obelisk (www.obelisk.name) op. Nu is hij met pensioen en wijdt zich helemaal aan zijn kunst. Jonkman ontving onder meer de zilveren medaille 'Prix de Rome' voor grafiek aan de Rijksacademie, Amsterdam.

Agenda overzicht