Clara Brinkgreve, tekeningen en grafiek en Barbara de Clercq, beelden

EXPOSITIE

Aanvang: zondag 10 december, 2017 tot zondag 4 februari, 2018

Opening: zondag 10 december om 15.30 uur

Werk van twee zusters in het Rosa Spier Huis

Barbara de Clercq (Amsterdam, 1948) beeldhouwer
Barbara de Clercq legt zich als beeldhouwer vooral toe op de verbeelding van het dier. Als oudste dochter van het beeldhouwersechtpaar Brinkgreve-Kunst was ze van jongs af aan vertrouwd met materialen als klei, steen en gips. Vaak zat ze in Artis om naar de dieren te kijken en ze te tekenen. Na een studie Spaans koos ze toch voor de beeldhouwkunst. Ze volgde enige tijd lessen aan de Vrije Akademie in Den Haag. In de beelden van Barbara de Clercq is zowel het dier op zich het onderwerp als het dier als onderdeel van een groep. Door de herhaling van nekken, poten en lijven krijgen de groepen van eenden of struisen een bepaalde dynamiek. Hoe verschillend de dieren ook zijn, haar werk heeft een aantal karakteristieken en een herkenbaar handschrift. De structuur van de huid van de beelden is een belangrijk aspect. Door de ruwe, soms schematische benadering ontstaat een wollig of pluizig effect. Hoewel het materiaal brons is, noodt het tot aanraken en aaien.

Clara Brinkgreve (Amsterdam 1951) tekenaar, etser
In summiere, krachtige lijnen verbeeldt Clara Brinkgreve haar onderwerpen, die zij vindt in een herkenbare wereld. Vooral landschappen, bloemen en dieren inspireren haar. Opgeleid als historica, heeft Clara Brinkgreve ook altijd getekend. Lessen van verschillende kunstenaars hebben haar hierin mede gevormd. Gedurende vele jaren werkte ze als samensteller van historische tentoonstellingen bij diverse musea. Ook heeft ze een aantal publicaties op haar naam staan, waarin – ook hier – het beeld meestal een dragend element is. In de afgelopen jaren heeft zij zich meer op haar beeldend werk toegelegd. In de tekeningen hanteert zij meestal een rietpen, soms een penseel. Favoriet materiaal is bruine en zwarte inkt, een enkele keer aangevuld met kleur. Haar zwierige tekenhand is ook duidelijk herkenbaar in de etsen die zij maakt, waarbij deze techniek zijn eigen specifieke mogelijkheden en uitstraling toevoegt.

De tentoonstelling wordt geopend door Christien Brinkgreve, schrijfster en socioloog. Muzikale omlijsting door het Amstel Swing Kwartet.

Lees meer

Wilt u ook komen?

zondag 10 december, 2017, uur