Lezing: wat is cultuur en wat is kunst?
Lezing: wat is cultuur en wat is kunst?
donderdag 29 februari, 2024
om 13:30 uur
Prijs per ticket € 0

Inclusief

Over de voorstelling

Wat is cultuur en wat is kunst?

Een korte introductie met voorbeelden door Leo Samama

 

Aangezien het Rosa Spierhuis in het teken van kunst en wetenschap staat, is het tevens een huis van cultuur. Maar wat is cultuur? Cultuur komt van cultus, dat is afgeleid van het Latijnse werk­woord voor bebouwen, verzorgen, vereren.

Cultus is daarmee dat­gene wat ver­bouwd of vereerd wordt. En cultuur is alles wat de mens voort­brengt, verbouwt, onderhoudt, vereert.

Elk mens brengt cultuur voort, produceert cultuur. Niet alleen met z’n handen, maar ook met z’n geest.

Kunst is een product van cultuur, evenals wetenschap. Maar tot in de 18e eeuw was kunst ook een product van kennis en handvaardigheid. Kunst komt namelijk allereerst van kennen en dan pas van kunnen, en niet omgekeerd. Muziek werd bovendien als een wetenschap gezien, gelijk wiskunde en natuurkunde.

Leo Samama gaat op deze en nog meer zaken in die aan kunst en cultuur zijn verbonden, en niet alleen aan de hand van onze huidige visie daarop, maar evenzeer hoe in het verleden daarover gedacht werd. Om zijn verhaal te onderbouwen laat hij overigens muziekvoorbeelden horen en afbeeldingen zien. Als producten van cultuur en voorbeelden van kunst.

    • gratis toegang – aanmelden via de receptie van het Rosa Spier Huis

 

Meer voorstellingen in het Rosa Spier Huis theater