Rosa Spier Huis Laren - Logo
Expositie John Nieland & Marion Bloem
Expositie John Nieland & Marion Bloem
zaterdag 7 oktober, 2023
om 15:30 uur
zaterdag 7 oktober, 2023
om 15:30 uur

Meer informatie

Expositie ‘Bestemming onbekend’

John Nieland en Marion Bloem

Opening zaterdag 7 oktober om 15.30 uur

Speciale gast: de Ambassadeur van Japan Dhr. Ninami Hiroshi en De Heer Evert Douwes sr. van Douwes Fine Art

Marion Bloem zal poëzie voorlezen uit eigenwerk en John Nieland vertelt over DUJA Nederland en zijn werkreis naar Japan

Muziek/ Bas van Lier

Doku/bestemming onbekend Japan.

 

Kunstenaars John Nieland en Marion Bloem exposeren individuele en gezamenlijke werken in het Galeriecafé van het Rosa Spier Huis in Laren. De expositie is onderdeel van Nielands reis ‘bestemming onbekend’ die van start ging in november 2022 in het Herman van Veen Arts Center en waarin Nieland op zoek gaat naar verbinding en samenwerking met kunstenaars over de gehele wereld. Een reis die mede leidde tot de totstandkoming van het internationale kunstenaarscollectief DUJA.

De expositie

Nieland en Bloem ontmoetten elkaar naar aanleiding van zijn tentoonstelling in het Herman van Veen Arts Center en waren direct gecharmeerd van een mogelijke samenwerking. Vanuit het gedachtegoed van het kunstenaarscollectief DUJA, zonder ego samenwerken en verbinding te vinden, werkten zij de afgelopen tijd aan een aantal gezamenlijke doeken. De expositie ‘bestemming onbekend’ in het Rosa Spier Huis toont een collectie schilderijen die je meenemen in de kleurrijke, chaotische, soms surrealistische en toch vaak ook aan realisme grenzende wereld van de kunstenaars, waarbij de verschillende stijlen en werkwijzen elkaar vinden, maar soms ook ‘schuren’. Met een open houding en zonder vastomlijnd concept onderzoeken de kunstenaars eigen en elkaars drijfveren en werkwijzen waarin herkenning en vervreemding dicht bij elkaar liggen. Naast de schilderijen van Nieland en Bloem zullen er ook werken van de andere DUJA-members tentoongesteld worden die Nieland recentelijk meenam vanuit Japan.

John Nieland

Voordat expressionistisch kunstenaar John Nieland zich geheel aan de beeldende kunst wijdde, begaf hij zich ook op vele andere kunstzinnige gebieden, zoals film, dans en muziek. Zijn werk heeft een eigen stijl met een sterke neiging naar het abstracte, geïnspireerd op kunst uit de tijd van CoBrA. De kleurrijke werken kenmerken zich door dik opgebrachte verflagen waarin hij emoties uit het verleden vast legt. Na een eerste expositie in 1996 in Amsterdam, exposeert Nieland regelmatig in binnen- en buitenland, waarin hij samenwerkte met beeldend kunstenaars, componisten, filmmakers, modeontwerpers en designers waaronder Herman Brood, Karel N.L. Grazell, Eddy Zoey, Herman van Veen, Shoho en Takeshi Matsunagata.

Marion Bloem

Schrijfster, kunstenares en filmmaakster Marion Bloem, houdt zich sinds 1986 serieuzer bezig met beeldende kunst. Van meet af aan werkt Bloem graag met andere kunstenaars samen, zoals met haar zus Joyce Bloem, Richard Smeets, Michel van Overbeeke en Jan Montyn, omdat zij het werkproces interessanter vindt dan het eindproduct. Aanvankelijk schilderde Bloem voornamelijk ‘gemengde techniek op papier, later stapte zij over op olieverf en acryl. Bloem heeft regelmatig in Nederland en België, maar ook al in andere Europese steden en in Dhaka (Bangladesh) en Japan geëxposeerd. Vanwege de mantelzorg voor haar moeder en de ziekte van haar echtgenoot heeft ze in de afgelopen jaren niet meer willen exposeren en alleen haar galerie-atelier in Amsterdam af en toe open gehad voor muzikale literaire bijeenkomsten.

DUJA – experimental artists group

Het kunstenaarscollectief DUJA is een initiatief van John Nieland om met kunstenaars uit eigen land, uit andere landen en van andere culturen tot een samenwerking en uitwisseling te komen. DUJA komt voort uit de wens om zich te verbinden omwille van de kunst. DUJA wil zich niet laten sturen door trends, commercialiteit of musea, maar kiest het delen van inzichten en ontwikkelingen. De verbinding biedt zowel bescherming van eigenheid als uitdaging. Samenwerken om van elkaar te leren en even uit de eigen comfortzone te stappen, verbinding als een gezamenlijke reis van onafhankelijke kunstenaars. Bestemming onbekend.

 

Nieland weet mensen te enthousiasmeren, dus toen hij de wens om zich met andere kunstenaars te verbinden hardop uitsprak, sloten o.a. Marion Bloem en Joost de Jonge zich meteen bij hem aan en ook tijdens zijn recente tour door Japan wist hij gerenommeerde kunstenaars en studenten achter zich te scharen. Zo maken inmiddels Oyama Massaaki, Koki Osawa, Kenichi Shimojo en Kayo Nishida deel uit van het collectief.

Na een succesvolle expositie in het Shiranuhi Art Museum in Uki Kumamoto Japan en de expositie ‘bestemming onbekend’ Noardeast Fryslân in Ferwert, presenteert nu het Rosa Spier Huis in Laren ‘bestemming onbekend’. Ook zal er in Amsterdam, in de galerie van Marion Bloem een DUJA tentoonstelling komen. Volgend voorjaar keert het gezelschap terug naar Japan om te werken aan een tentoonstelling aldaar.

 

DUJA ‘in eigenheid verbinden omwille van de kunst’

Bekijk ook