Rosa Spier

Oprichtster Rosa Spier Huis

Harpiste Rosa Spier

Het verhaal van het Rosa Spier Huis

Geschiedenis Rosa Spier Huis Laren - Harpiste Rosa Spier

Rosa Spier (1891 – 1967) studeerde harp op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zij gaf haar eerste recital al op 13-jarige leeftijd. Na verdere studies bij Otto Müller, solo harpist van de Berliner Philharmoniker, kreeg zij een aanstelling bij het Residentie Orkest. Van 1925 tot 1935 was zij zelfstandig werkzaam als soliste en muziekdocente. In 1932 werd zij benoemd tot solo harpiste bij het Concertgebouw Orkest. Na de bevrijding was zij verbonden aan Radio Philharmonisch Orkest.

“Binnenkort zullen zes weken voor mij niet meer genoeg zijn nu ik ouder word. Wat ik nodig heb is een Pauwhof waar ik kan blijven.”

Het idee van een ‘veilige haven voor oudere kunstenaars’ ontstaat in de winter van 1963 in De Pauwhof in Wassenaar. Rosa Spier is één van de vaste bezoekers. Een leven lang werken valt haar op 71-jarige leeftijd steeds zwaarder. “Wat ik nodig heb, is een Pauwhof waar ik kan blijven,” zegt ze tegen haar medegasten. Zo ontstond het idee voor het Rosa Spier Huis. Op 22 februari 1963 ziet de Rosa Spier Stichting het levenslicht.

Henriëtte Polak-Schwarz

Het tot leven brengen van de droom van Rosa Spier is voor een groot deel te danken aan Henriëtte Polak-Schwarz.  Ze was charmant, flamboyant en gedreven. Ze organiseerde kamerconcerten, lezingen en discussieavonden en verzamelde een collectie figuratieve schilder- en beeldhouwwerken. Na haar overlijden werd in Zutphen een museum geopend waar deze collectie te zien is. Ook hielp zij kunstenaars en musici zich te ontwikkelen.

Veel van haar naaste vrienden waren kunstenaars. Een combinatie van naastenzorg en liefde voor kunst, maakte het niet verwonderlijk dat zij zich zou inspannen om het Rosa Spier Huis mogelijk te maken. Henriette Polak-Schwarz bracht een groot deel van het benodigde geld bijeen voor de realisatie van het Rosa Spier Huis. Ook stelde zij voor om de nieuwe uitwijkhaven voor oudere kunstenaars en wetenschappers de naam van haar vriendin Rosa Spier te geven.

Henriette Polak-Schwarz - 1970 Amsterdam
Henriette Polak-Schwarz - 1970 Amsterdam

Ruim 6 jaar na het uitspreken van Rosa Spiers grote wens, opent de toenmalige minister Marga Klompé in het kunstenaarsdorp Laren het Rosa Spier Huis: een thuis waar oudere kunstenaars, musici en wetenschappers kunnen wonen, werken en elkaar inspireren.


Het verouderde huis ondergaat een ingrijpende renovatie. Het centrale woongebouw krijgt een extra woonlaag, appartementen worden gemoderniseerd en de concert- en theaterzaal krijgt een opknapbeurt. Het huis organiseert een grote kunstveiling om extra geld in te zamelen. Tientallen bekende kunstenaars stellen belangeloos hun werken beschikbaar.


Ook na de verbouwing kampt het Rosa Spier Huis met een gebrek aan ruimte. Om zelfstandig te kunnen functioneren en de unieke sfeer te behouden moet het huis worden uitgebreid. Na jaren van zoeken komt de Hector Treublaan in Laren in 2010 in beeld en wordt een nieuw Rosa Spier Huis gerealiseerd. In november 2019 verhuisden de bewoners naar de nieuwe locatie.

Anna Louise Stibbe

Anna Stibbe studeerde in Amsterdam piano bij Willem Mengelberg en compositie bij Bernard Zweers en vervolgde haar pianostudie in Parijs bij Raoul Pugno en Isidore Philips. Daarna werd zij bekend als componiste van vooral vocale muziek. Als pianiste trad zij op in Nederland, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland.

Bij testament heeft zij haar vermogen ingebracht in een naar haar vernoemde stichting. De Anna Stibbe Stichting heeft een wezenlijk bijdrage geleverd aan restauratiewerkzaamheden van de voormalige concertzaal en van diverse instrumenten. Het legaat van deze stichting maakte de bouw van de nieuwe concert- en theaterzaal aan de Hector Treublaan mogelijk door een grote financiële bijdrage. De zaal is daarom de ‘Anna Stibbe Concert en Theaterzaal’ genoemd, ter nagedachtenis aan deze genereuze en inspirerende componiste en pianiste.

 

Anna Louise Stibbe - oprichtster Rosa Spier Huis Laren
Anna Louise Stibbe

De komst van een nieuw gebouw aan de Hector Treublaan in Laren voegt een nieuw hoofdstuk toe aan de rijke geschiedenis van het Rosa Spier Huis. Een plek met dezelfde unieke sfeer en ruimte voor meer bewoners en culturele activiteiten. Een nieuwe ‘veilige haven’ waar kunstenaars op latere leeftijd kunnen blijven creëren en inspireren.

Oprichters Rosa Spier Huis - Rosa Spier
Henriette Polak - Rosa Spier Huis Laren (Nh)
Anna Stibbe - Rosa Spier Huis Laren (Nh)