Zelfstandig wonen

In het Rosa Spier Huis kunt u als kunstenaar of (bij voorkeur aan de kunsten verwante) wetenschapper uw vak blijven uitoefenen. Wij bieden u niet alleen een woning, maar óók de gelegenheid om een studio of atelier te huren. Het Rosa Spier Huis heeft woonruimte voor in totaal 137 bewoners van alle leeftijden.

Appartementen
In de appartementen van het Rosa Spier Huis woont u zelfstandig en ontvangt u naar behoefte diensten, ondersteuning en – indien van toepassing – zorg aan huis. Er zijn in totaal 92 twee- en driekamerappartementen van 60 m2 tot 102 m2.
Klik hier voor een overzicht en de plattegronden van alle appartementen.

 

 

Zorg aan huis
Als u zelfstandig een appartement huurt in het Rosa Spier Huis dan kunt u daar desgewenst persoonlijke verzorging, begeleiding en eventueel verpleging krijgen. Zorg in de appartementen kan en mag alleen geleverd worden door het Zorgteam van Rosa Spier Huis. Het Zorgteam kan in overleg Wijkzorg ( via uw zorgverzekeraar afhankelijk van zorgverzekering met eigen bijdrage), Particuliere Zorg ( tegen betaling) of Zorg vanuit een CIZ indicatie (inkomens afhankelijke eigen bijdrage aan CAK) leveren. De Zorgkosten betaalt u naast de huur en service kosten.
Op de tablet in het appartement heeft u een ‘alarmknop’ waarmee u 24 uur per dag incidenteel hulp kunt inroepen. Deze hulp valt onder de dienstverleningsovereenkomst, en geldt voor alle huurders.

In de toekomst intensieve zorg nodig ?

Heeft u of uw partner intensieve zorg nodig en een zorgindicatie ZZP5 of ZZP6? Op de zorgafdeling in het zorggebouw bieden onze betrokken medewerkers zorg op maat: 24 uur per dag, 7 dagen per week. Als u dit wenst, dan assisteren wij u bij het actief blijven participeren in de culturele activiteiten in het huis. Zo zorgen we ervoor dat u uw autonomie behoudt en deel blijft uitmaken van onze gemeenschap van kunstenaars. De zorgafdeling bestaat uit 45 zorgeenheden, waarvan 20 éénkamer studio’s geschikt voor mensen met geheugenproblematiek. Deze studio’s bevinden zich op de begane grond en zijn verdeeld over twee afdelingen met ieder 10 zorgeenheden. Op de 1e en 2e verdieping bevinden zich 23 tweekamer appartementen die geschikt zijn voor bewoners met een intensievere zorgbehoefte. Daarnaast zijn er twee kamers gereserveerd voor kortdurende opname.

 

Toelatingscriteria

Om voor een woning in het Rosa Spier Huis in aanmerking te komen, dient u te voldoen aan enkele toelatingscriteria. De belangrijkste daarvan is of u een professionele loopbaan in de kunst of (bij voorkeur aan kunst verwante) wetenschap heeft opgebouwd. De toelatingscommissie bestaat uit twee leden van de Raad van Toezicht, waaronder een lid dat is voorgedragen door de Cliëntenraad.

Echtparen

Wilt u zich als echtpaar inschrijven? Als echtpaar/partners beide tot de doelgroep behoren kunt u beide een aanvraag doen voor de wachtlijst.
Indien een van u beiden tot de doelgroep behoort dan kan alleen die persoon een aanvraag voor de wachtlijst doen. Bij overlijden van de persoon die tot de wachtlijst is toegelaten kan de achtergebleven partner die niet is toegelaten helaas niet op de wachtlijst blijven staan. Indien u als echtpaar in het Rosa Spier Huis woont en één van beiden overlijdt, dan kan de achtergebleven partner uiteraard wel in het Rosa Spier Huis blijven wonen.

Wachttijd

Voor zowel appartementen voor zelfstandig wonen als voor zorgappartementen geldt een wachttijd.

 

LEES MEER

Kosten

Appartementen: de huurprijzen zijn afhankelijk van de grootte van het appartement; vanaf 1200,- tot 2200,- incl. servicekosten en exclusief gas, licht, water en gemeentelijke belastingen. De (huur)prijzen worden jaarlijks geïndexeerd. Heeft u wijkzorg (via uw zorgverzekering) of een zorgindicatie ZZP4 (inkomensafhankelijke lage eigen bijdrage via het CAK), dan bestaat de mogelijkheid een zelfstandig appartement te huren tegen genoemde huurprijzen.
Woningen in het zorggebouw zijn bedoeld voor bewoners met een zorgindicatie (ZZP5 of ZZP6). U betaalt dan een inkomstenafhankelijke (hoge) eigen bijdrage aan het CAK.

Meld u aan

Bewoners aan het woord..

Herre Methorst (li), beeldend kunstenaar:
“Ik vind het fantastisch hier, met inspirerende en bijzondere mensen. Je kunt hier vrij zijn om heerlijk actief en creatief te zijn, in een waanzinnig mooie omgeving. In een woord TOP.”

Dick Bakker (re), componist, arrangeur, dirigent, muziekproducer: “Een unieke woongemeenschap van kunstenaars en wetenschappers met een cultuurgebouw waarin een schitterende theaterzaal, grand café, privé studio’s en ateliers en een bijzondere beeldentuin. Fraaie appartementen en penthouses voor gelijkgestemden van alle leeftijdscategorieën en een separaat verzorgingsgebouw maken deze commune tot iets zeer speciaals.”

Nadere informatie

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen op telefoonnummer 035-5386797 of per e-mail.