Cultuur & Zorggebouw

Rosa Spier Huis – Cultuur en Zorggebouw

Het Rosa Spier Huis beschikt over unieke culturele voorzieningen die het mogelijk maken dat bewoners hun leven lang kunst kunnen maken en delen. In ons huis vindt u onder andere een expositieruimte, een intieme concert-/theaterzaal, een (kunst)bibliotheek, muziekstudio’s en ateliers. Onze eigen collectie van kunstwerken omvat honderden kunstwerken van (oud-)bewoners en kunstenaars die ons een warm hart toedragen.

“Zoals buiten de open ruimte centraal staat, vervult binnen de ontvangst met Galeriecafé de Punt een open ontmoetingsruimte, die uitwaaiert en zich vertakt door het hele gebouw. Door exterieur en interieur op elkaar te betrekken vormen binnen en buiten elkaars spiegelbeeld, badend in natuurlijk licht met zicht op en contact met natuur en cultuur. De diversiteit van bouwdelen en ruimtelijkheid wordt aaneengesmeed door een bescheiden palet van natuurlijke materialen, met vlakken tactiel metselwerk afgewisseld door glasgevels over de volledige gebouwhoogte. Hiermee erft het de genen van het oude Rosa Spier Huis, als natuurlijk ensemble van cultuurrijke paviljoens in een groen hof aan de rand van het bos”
EMG Architecten ontworpen het Rosa Spier Huis in Laren
Chico Leufkens en Erik Fokkema over hun ontwerp
EGM Architecten
Het interieur van het cultuur- en zorggebouw is ontworpen vanuit de gedachte dat de bijzondere bewoners van Het Rosa Spier Huis nooit met pensioen gaan. Een leven lang kunst, een gastvrije en rustige sfeer die doet denken aan een kunstgalerie, museum of lobby van een theaterzaal. Het kleurgebruik is uitgesproken, maar tegelijkertijd neutraal genoeg om de wisselende kunstcollectie te laten spreken en de hoofdrol te laten spelen. Het typische “Rosa Spier Huis blauw” is overgenomen uit de oude locatie en aangevuld met okergeel, aubergine en zwarte accenten. Het gebruik van hout geeft warmte en de gevlinderde betonvloer een stoere uitstraling. Bepaalde elementen zoals de toiletgroepen, de toegangsdeuren naar de theaterzaal en de tegels op de barmeubels zijn geïnspireerd op designs uit de jaren ’30. Er is bewust gekozen voor akoestisch spuitwerk in een warme camel kleur in plaats van een standaard wit systeemplafond. Hierdoor is er plafondhoogte gewonnen en heeft de ruimte een hospitality uitstraling gekregen. Door de verdiepingshoge glazen gevel in de Punt is er een zachte grens tussen het interieur en de prachtige natuurlijke groene binnentuin. Binnen en buiten lopen naadloos in elkaar over en het terras vormt een verlengstuk van het interieur.
Sheryl Leysner Interieur Ontwerp Rosa Spier Huis
Sheryl Leysner over haar ontwerp
Interieur ontwerp
Restaurant Galeriecafé Rosa Spier Huis Laren in het Gooi
Restaurant Galeriecafé Rosa Spier Huis Laren in het Gooi
Theaterzaal Laren - Anna Stibbe Theaterzaal in Rosa Spier Huis

Fotografie interieur: Peter Tijhuis

Terras Rosa Spier Huis Laren - bejaardentehuis voor oudere kunstenaars, musici en wetenschappers
Kunst Atelier in het Rosa Spier Huis in Laren

Kunst Ateliers in het Rosa Spier Huis Laren

Het Rosa Spier Huis beschikt over 10 privéateliers. Bewoners kunnen een atelier huren. Ook beschikken we over een gezamenlijk atelier waar regelmatig workshops op het gebied van kunst en cultuur worden georganiseerd, zoals modeltekenen, boetseren en schilderen.

LEES MEER »

Bibliotheek

De bibliotheek van het Rosa Spier Huis is een ontmoetingsplaats voor bewoners en hun bezoekers. In de collectie bevinden zich boeken van en over oud-bewoners, maar ook over theater, muziek, beeldende kunst en geschiedenis. Daarnaast is de bibliotheek een plek om te werken, inspiratie op te doen en worden hier lezingen en voordrachten gehouden.

Bibliotheek In Rosa Spier Huis Laren (Nh)

Galeriecafé – Expositieruimte

Hier vinden jaarlijks zes tentoonstellingen plaats. We tonen foto’s, beelden, schilderijen, collages, etsen, penningen en andere beeldende kunst van kunstenaars met (inter)nationale bekendheid, jonge talenten, kunstenaars in opleiding én bewoners.
In het galeriecafé kunnen bewoners de maaltijd gebruiken en ook bezoekers zijn van harte welkom een drankje, lunch of maaltijd te nuttigen.