Expositie ESTRANGED te bezoeken t/m 9 april

Nieuws

Estranged Arjan Spannenburg Expositie Rosa Spier Huis Laren1 1 E1673526405119
Van 5 februari tot zondag 9 april kunt u de expositie Estranged bezoeken van Arjan Spannenburg. Gratis entree.

Meer informatie

Het project ESTRANGED bestaat uit foto’s, boek, tapijt en de expositie. Het brengt op een laagdrempelige manier het leven van LHBT+ jongeren in beeld en vertelt hun verhalen.

Over de expositie

ESTRANGED toont regenboog jongeren die allen op zoek zijn naar hun identiteit. Ze bewegen zich in een samenleving waarin ze moeite hebben zich vrij te kunnen uiten en zichzelf te kunnen zijn. Alhoewel de geportretteerden opvallen in het beeld, staan ze gedeeltelijk in de achtergrond. Net als in het dagelijks leven laten ze een deel van zichzelf zien, maar houden ze ook een stuk verborgen. In de serie zien we de kwetsbare kant van deze jonge mensen samenkomen met hun kracht. Met deze fotoserie wil fotograaf Arjan Spannenburg (Texel, 1978) bewustzijn creëren over de ervaringen van LGBT+ jongeren, in de hoop er samen voor te zorgen dat er een samenleving ontstaat waarin ze zich veilig kunnen voelen en zichzelf mogen zijn. Het dagelijks voelen van de angst voor afwijzing, confrontatie, discriminatie en steeds vaker ook agressie, heeft tot gevolg dat de jeugd hun identiteit deels verbergen en verder vervreemd raken van zichzelf.

Expositie in de Nederlandse Bank

De Nederlandse Bank erkende de kracht van het project en er ontstond  een samenwerking om een expositie in te richten in de Nederlandse Bank, die op Coming Out Day 2022 werd geopend. Die tentoonstelling bestaat uit 8 beelden samen met het fotoboek, die tot januari 2024 te zien zal zijn in het kantoorgebouw van DNB. Het fotoboek ESTRANGED brengt de ervaringen van LHBT+ jongeren onder de aandacht met 23 zwartwit portretten en 18 korte persoonlijke kwetsbare en impactvolle verhalen.

Delen van het project ESTRANGED zijn ook tentoongesteld in een expositie van het Zandvoorts Museum en de Kunstbeurs PAN Amsterdam. Internationaal hingen al werken uit de serie in Nigeria en Maleisië. Door deze grote interesse valt het succes van het project zelfs op mondiale schaal niet meer te ontkennen.

Meer nieuws