Expositie UITGELICHT : Naan Rijks “Zichtbaar maken wat natuur is”

Nieuws

Naan Rijks

Naan Rijks: Beeldend kunstenaar, Biologe

Rosa Spier Huis-Corridor Galerie – Gratis te bezichtigen t/m 2 april 2023

 

Naan Rijks is met haar 91 jaar nog steeds actief aan het schilderen.

Uittreksel interview “Naan In gesprek met INE DAMMERS”

“Mijn meest wezenlijke ervaring is: WIJ ZIJN MENSEN ONDERWEG. Onderweg zijn is mijn houding, alles is onderweg, stenen, graniet, kalkafzettingen. Alles is in een proces van verandering, in opbouw en verval.

In het algemeen is men zich weinig bewust van levensprocessen, van de plantenwereld om ons heen, van de wereld van schimmels, microben, cellen, moleculen.

Sommige vormen in mijn schilderijen zijn ontstaan vanuit micro-organismen die ik waarnam met de elektronenmicroscoop. Op moleculair niveau kunnen onze ogen niets zien, ook schijnbaar dode materie is onderweg.

Alle schilderijen van de laatste 10 jaar zijn gedeeltelijk met plantaardige verven en inkten gemaakt, ook gebruik ik pigmenten van Verfmolen De Kat.

IK VIND DAT JE ALS KUNSTENAAR MOET BESEFFEN DAT JE EEN KEUS MAAKT ALS JE JE MATERIALEN KIEST.

Ik gebruik bij het schilderen mijn kennis van het systematische onderzoek naar plantaardige verven; anderen zijn vooral bezig met het plantaardig verven van textiel, steeds meer mensen zijn ermee bezig, ook internationaal. Langzamerhand ontstaat er een hele beweging, waar ik deel van uitmaak.

Ik schilder bij gebrek aan woorden. Het is mijn levensopdracht om zichtbaar te maken wat natuur is, de binnenkant, de processen, ze wijzen naar het begin van alle leven. Ik geef geen titels aan de werken, ik zet alleen de datum op de achterkant als het schilderij voltooid is. Ik schilder meestal met ei-tempera, omdat ik dat een mooie techniek vind.

UITGELICHT is een initiatief van de kunstcommissie. Hierin wordt een aantal malen per jaar een kunstenaar uit het Rosa Spier Huis gekozen door de bewoners om in het licht gezet te worden. Met de bedoeling om de kunstenaar beter te leren kennen, meer te weten over zijn/haar inspiratie en manier van werken.

 

Meer nieuws