Kunst onmisbaar ten tijde van Corona

Nieuws

Negen derdejaars studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) werken sinds februari samen met acht bewoners van het Rosa Spier Huis in het project Kunst door Leven.
Rosa Spier Huis en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht presenteren: De Kunst van het Leven

“Jong en Oud door Kunst Verbonden”

Het Rosa Spier Huis verbindt jongere en oudere kunstenaars (bewoners) met elkaar. Onder de naam ‘Jong & Oud door Kunst Verbonden’ werken zij samen aan kunstprojecten. Deze projecten kregen een onverwachte wending door het Coronavirus. Bewoners van het Rosa Spier Huis en studenten bleken flexibel en wisten hier een positieve draai aan te geven.

Kunst van het Leven

Eén van deze projecten is de ‘Kunst van het Leven’. Negen derdejaars studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) werkten sinds februari samen met acht bewoners van het Rosa Spier Huis. Middels dialoog en eigen werk deelden studenten en bewoners artistieke visies en uitgangspunten met elkaar. Voor de student was het een onderzoek naar het eigen kunstenaarschap, een reflectie op het leven van een kunstenaar. Voor de bewoners van het Rosa Spier Huis was het een waardevolle interactie met vakgenoten uit deze tijd. De studenten werden geïnspireerd door de bijzondere levensverhalen en het artistieke werk van de ‘gelijkgestemde zielen op leeftijd’. Dit alles zou resulteren in een openbare voorstelling in de Anna Stibbe Concert- en Theaterzaal van het Rosa Spier Huis.

Ondanks dat dit nu geen doorgang kon vinden, is het studenten en bewoners van het Rosa Spier Huis toch gelukt deze samenwerking voort te zetten en presenteren zij het eindresultaat van deze samenwerking nu online.

De geplande koffieconcert- en jazzserie door conservatoriumstudenten kregen een andere vorm. I.s.m. met het Conservatorium van Amsterdam zijn solisten of duo’s bereid gevonden onder de balkons van het Rosa Spier Huis, op veilige afstand, balkonconcerten te geven. Daarnaast hebben jonge dansers een speciaal voor het Rosa Spier Huis ontwikkelde mini-balkon-dansvoorstelling gegeven. Harpist Remy van Kesteren gaf eerder al een eerbetoon aan harpiste Rosa Spier met een ontroerend openlucht concert.

Ook in deze tijden weet kunst te prikkelen, te ontroeren en te verbinden. Daarom blijft het Rosa Spier Huis naar manieren zoeken om te blijven creëren en jong en oud met elkaar te blijven verbinden. Ook is het van belang dat juist jonge kunstenaars op deze manier een podium geboden wordt, zij feeling blijven houden met hun publiek, en contact weten te houden met eerdere generaties.

 

Meer nieuws