Nieuws

26 april 2017

Fauve Bouwman bewondert wereldberoemd fotografe Eva Besnyö die tot haar 93e in het Rosa Spier Huis leefde. Zij inspireert de 25-jarige Fauve nog elke dag met haar unieke toepassing van bestaand licht, schaduwen en het krachtig portretteren van bijzondere persoonlijkheden. Met bijzondere anekdotes en herinneringen is het Rosa Spier Huis in Laren een unieke campagne gestart waarin kunstenaars van nu een audiovisuele ode brengen aan hun favoriete oud-bewoner. Vandaag deel 2 waar Tijd voor Max vanmiddag uitgebreid aandacht aan besteedt.

De online campagne van het Rosa Spier Huis startte vorige week met de audiovisuele ode van Dirk Zeelenberg aan Johnny Kraaijkamp sr. Doel van de campagne is het werven van nieuwe donateurs voor deze bijzondere gemeenschap. De opbrengsten maken het mogelijk dat kunstenaars tot op hoge leeftijd én samen met jongeren actief kunnen blijven in hun vak. Want kunstenaars: die gáán niet met pensioen.

Geïnspireerd door een sterke vrouw

De ode van Fauve Bouman aan wereldberoemd fotografe Eva Besnyö gaat vandaag online. Fauve is pas 25 maar exposeert nu al van PAN tot TEFAF. Vorig jaar werd Fauve uitgeroepen tot New Dutch Photography Talent 2016. Ze fotografeert naast bekende en onbekende mensen regelmatig mode en vaak krachtige vrouwen: “Vrouwen die zich bloot durven te geven. Letterlijk en figuurlijk.” Fauve bewondert de van origine Hongaarse fotografe Eva Besnyö, die jarenlang de Vrouwenbeweging vastlegde, de haar zo kenmerkende zelfportretten via de spiegel schoot en meesterlijk was in werken met bestaand licht en schaduwen. Fauve: “Die beelden inspireren mij ook nu nog dagelijks.” In Tijd voor Max (woensdag 26 april 17.10 uur NPO1) zal Fauve samen met Iara Brusse, de dochter van Eva Besnyö, samen terugblikken op leven en werk van deze wereldberoemde fotografe en de rol die het Rosa Spier Huis daarin speelde.

Fauve treft tijdens de opnames in een gigantische scheepsloods, net als Eva in haar jonge jaren vaak deed, voorbereidingen voor een zelfportret via de spiegel. In beide korte campagne-films worden de kunstenaars van toen door de verhalen en anekdotes symbolisch weer tot leven gewekt. Met een lach en de nodige emoties. Een oproep van kunstenaars van nu aan iedereen die van kunst en kunstenaars houdt, om via een bezoek aan de website mee te bouwen aan dit bijzondere podium én unieke thuis voor oudere kunstenaars. Steun het Rosa Spier Huis!