Kunstenaars brengen ode aan oud-bewoners Rosa Spier Huis

Nieuws

Dirk Zeelenberg brengt een ode aan oud Rosa Spier Huis bewoner Johnny Kraaijkamp sr en Fauve Bouman brengt een ode aan fotografe Eva Besnyö.
Acteur Dirk Zeelenberg over Johnny Kraaijkamp sr

Dirk Zeelenberg

Acteur Dirk Zeelenberg, bekend van tv-series als Divorce, stond 17 jaar geleden nog met zijn goede vriend Johnny Kraaijkamp sr. in het theater. Het bleek de start van een intense vriendschap. Fauve Bouwman bewondert wereldberoemd fotografe Eva Besnyö die tot haar 93e in het Rosa Spier Huis leefde. Zij inspireert de 25-jarige Fauve nog elke dag met haar unieke toepassing van bestaand licht, schaduwen en het krachtig portretteren van bijzondere persoonlijkheden. Met bijzondere anekdotes en herinneringen is Het Rosa Spier Huis in Laren een unieke campagne gestart waarin kunstenaars van nu een audiovisuele ode brengen aan hun favoriete oud-bewoner.

Dirk Zeelenberg over Johnny Kraaijkamp sr.

De online campagne van het Rosa Spier Huis start met de lancering van een video van Dirk over Johnny sr., op de geboortedag van Kraaijkamp, woensdag 19 april. Doel van de campagne is het werven van nieuwe donateurs voor deze bijzondere gemeenschap. De opbrengsten maken het mogelijk dat kunstenaars tot op hoge leeftijd én samen met jongeren actief kunnen blijven in hun vak. Want kunstenaars: die gáán niet met pensioen.

Een levenslange vriendschap

De campagne, geproduceerd door het Larense LND Media, wordt breed verspreid via verschillende media en krijgt, vanwege haar exclusieve verhalen over de bekende kunstenaars, hun bewonderaars en ludieke karakter, volop aandacht in de media. Zo vertelt Dirk Zeelenberg over zijn bijzondere vriendschap met ‘de oude Kraaij’: een vriendschap en collegiale samenwerking waarvan vrijwel niemand weet: “Waanzinnig acteur, een buitengewoon lief mens, heel geestig. Ik heb zelfs m’n eerste kersverse zoon trots als een pauw aan hem laten zien. In het Rosa Spier Huis zocht ik hem regelmatig op om mijn verhalen aan hem te vertellen. Of om raad te vragen.

Dirk Zeelenberg: ‘Ik ga hier met Pierre Bokma later zéker het toneel weer op’

Gelachen heeft Zeelenberg met Kraaijkamp ook volop: “Dan liepen we langs zo’n schouwburg-portier die met een blaadje bij de ingang zat te wachten. “Heb je dat gehoord?” zei Kraaijkamp dan Wat? “Van Prins Bernhard, met Gerard Joling.” Hè? “In een caravan…” En we liepen zo door. Wat hoor ik nú voor roddel, zag je die portier denken. Maar als Kraaijkamp het zegt, dan zal het wel waar zijn, want die zít in die wereld. Wij deden dat bij elke schouwburg, 120 keer dezelfde grap…” Dirk ziet er zelf nu al naar uit om, als hij zelf op leeftijd is met bevriend acteur Pierre Bokma in het Rosa Spier Huis opnieuw op het toneel te staan: “Die middagen met jonge acteurs erbij, als ik hem opdrachten geef om te gaan spelen, daar kan ik me nú al op verheugen.

Dirk loopt in de korte film door de gangen, de concert- en theaterzaal van het Rosa Spier Huis en bezoekt de oude kamer van zijn vriend en leermeester Johnny sr.

Fauve Bouman over Eva Besnyö

Geïnspireerd door een sterke vrouw Een ode van Fauve Bouman aan de wereldberoemde fotografe Eva Besnyö gaat een week later online. Fauve is pas 25 maar exposeert nu al van PAN tot TEFAF. Vorig jaar werd Fauve uitgeroepen tot New Dutch Photography Talent 2016. Ze fotografeert naast bekende en onbekende mensen regelmatig mode en vaak krachtige vrouwen: “Vrouwen die zich bloot durven te geven. Letterlijk en figuurlijk.” Fauve bewondert de -van origine Hongaarse- fotografe Eva Besnyö die jarenlang de Vrouwenbeweging vastlegde, de haar zo kenmerkende zelfportretten via de spiegel schoot en meesterlijk was in werken met bestaand licht en schaduwen. Fauve: “Die beelden inspireren mij ook nu nog dagelijks.”

Fauve treft tijdens de opnames in een gigantische scheepsloods voorbereidingen voor een zelfportret via de spiegel. In beide films worden de kunstenaars van toen, die geenszins vergeten zijn, door de verhalen en anekdotes symbolisch weer tot leven gewekt. Met een lach en de nodige emoties. Een oproep van kunstenaars van nu aan eenieder die van kunst en kunstenaars houdt, om via een bezoek aan de website mee te bouwen aan dit bijzondere podium én unieke thuis voor oudere kunstenaars. Steun het Rosa Spier Huis!

 

 

Meer nieuws