Artikel over Rosa Spier Huis in vakblad Project en Interieur

Nieuws

In het Rosa Spier Huis zijn wonen, werken, zorg en kunst op unieke wijze met elkaar verweven – en kunnen kunstenaars en wetenschappers tot op hoge leeftijd een zinvol, waardevol leven leiden met gelijkgestemden.
Anna Stibbe Theaterzaal-concertzaal in Rosa Spier Huis Laren

Een leven lang kunst

In het Rosa Spier Huis zijn wonen, werken, zorg en kunst op unieke wijze met elkaar verweven – en kunnen kunstenaars en wetenschappers tot op hoge leeftijd een zinvol, waardevol leven leiden met gelijkgestemden.

Geschiedenis Rosa Spier Huis en bewoners

Het eind jaren zestig geopende Rosa Spier Huis is een woon-en werkgemeenschap voor kunstenaars en (bij voorkeur aan de kunsten verwante) wetenschappers, die er tot op hoge leeftijd hun vak kunnen blijven uitoefenen. Het motto van het huis is dan ook ‘Een leven lang kunst’: want kunstenaars gaan nooit met pensioen en het Rosa Spier Huis biedt hen tal van voorzieningen om actief te blijven.

Het huis is geroemd en geliefd – niet alleen door de vermaarde harpiste, initiator en naamgeefster Rosa Spier – maar ook door tal van bekende (oud)bewoners, onder wie Marten Toonder, Eva Besnyö, John Kraaijkamp senior, M.C. Escher en Caroline Kaart. Het oorspronkelijke Rosa Spier Huis, geopend in 1969, voldeed al een tijd niet meer aan de (zorg)eisen, en in 2018 werd gestart met de bouw van een nieuw, aanzienlijk groter pand op een andere locatie, dat sinds vorig jaar het oude huis vervangt.

Nieuwe Rosa Spier Huis

Het nieuwe huis is ontworpen door EGM architecten, het interieurontwerp van de gemeenschappelijke ruimtes is van Sheryl Leysner Interior Architecture & Project Management.

Kunstbeleving

Het Rosa Spier Huis bestaat uit een cultuur- en zorggebouw met aan weerszijden vier geschakelde gebouwen met  appartementen. In totaal zijn er 92 zelfstandige zorgappartementen van 60 tot 110 m!, waar bewoners zelfstandig wonen en naar behoefte gebruik kunnen maken van extra diensten, ondersteuning en zorg aan huis.

Het hart van het complex is het cultuurgebouw – met een concert- en theaterzaal, een café annex expositieruimte (het Galeriecafé), muziekstudio’s, ateliers en een bibliotheek.

Daarnaast zijn hier 45 zorgeenheden voor mensen die intensievere zorg behoeven, waarvan twintig éénkamerstudio’s voor bewoners met dementie.

In de afzonderlijke gebouwen en de doorlopende verbindende route staan kunstbeleving en -beoefening centraal. De vijf gebouwvolumes zijn met elkaar verbonden door houten droogloop gangen, bewoners en medewerkers kunnen elkaar ook bereiken via de wandelpaden in de tuin.

Omgeving en beeldentuin

Het  huis ligt in een prachtige bosrijke omgeving met daaromheen een heidelandschap. Dat heidelandschap was de belangrijkste bron van inspiratie voor de landschapsarchitecten van Studio REDD, die de buitenruimte rond het complex ontwierpen. Andere bron van inspiratie was de vermaarde landschapsarchitecte Mien Ruys, die de tuin rond het oude Rosa Spier Huis had ontworpen. Dankzij gebouwhoge glasgevels
lopen buiten en binnen in elkaar over en is er overal volop daglicht en optimaal contact met de groene omgeving.

Lees hier het artikel over het Rosa Spier Huis in de PI; het Project & Interieur
vakblad over interieurarchitectuur en interieurproducten.

Meer nieuws