Beeldentuin Rosa Spier Huis uitgebreid

Nieuws

De beeldentuin van het Rosa Spier Huis in Laren is uitgebreid met een een prachtig beeld van Julia Vance geschonken door Stichting Beeldengalerij Het Depot Wageningen.
Beeldentuin Rosa Spier Huis in Laren in het Gooi

De beeldentuin van het Rosa Spier Huis in Laren is uitgebreid met een een prachtig beeld van Julia Vance. Het beeld, getiteld VIx5, is 136 cm hoog, vervaardigd uit statuario marmer uit Carrara en werd aan het Rosa Spier Huis geschonken door Stichting Beeldengalerij Het Depot Wageningen.

Over Julia Vance

Julia Vance (1968) studeerde kalligrafie in Oslo en Londen, hetgeen uitmondde in een stage bij een atelier waar letters werden gehakt in reliëf. Ze vond dat reliëfletters haar beperkten in haar expressiviteit en begon de letters daarom experimenterenderwijs vrij te maken uit hun stenen omgeving, zodat ze er een dimensie bij kregen en tot volumes uitgroeiden.

Julia speelt op een filosofische manier met elementaire woorden als ‘wij’ en ‘tijd’ en geeft ze een expressieve vorm in marmer of brons. Ze heeft tal van grootschalige werken in opdracht uitgevoerd in Noorwegen en ontving ook vele prijzen. Zo kende de Noorse Staat haar in 2005 een driejarig stipendium toe waarmee ze langdurig in Pietrasanta heeft kunnen studeren.

Ze doceerde aan universiteiten in Noorwegen en Engeland, is lid van de Royal British Society of Sculptors en de Noorse vereniging voor beeldhouwers en werd onlangs gevraagd zitting te nemen in het adviescomité voor muntontwerpen van de Noorse centrale bank. Haar werk is tentoongesteld in Engeland, Noorwegen, Rusland, België, Italië en de Verenigde Arabische Emiraten. Sinds 2005 woont en werkt ze in Oslo en Pietrasanta. “Ik maak letterachtige vormen, soms alleen maar een deel van een letter. Ik zie hun lijnen en vormen als mogelijkheden voor menselijke expressie. Soms gebruik ik een woord dat de aanzet vormt tot een lange gedachtelijn. Met deze expressieve derde dimensie die ik toevoeg aan onze tweedimensionale wereld van letters en woorden zoek ik vormen voor de ogen en voedsel voor de geest.”

Lees hier meer over deze Noorse kunstenares.

Meer nieuws